Dagstukkies met Anton 20 Augustus 2019

Augustus 20, 2019

20 AUGUSTUS 2019

2 Korintiërs 8:21:  #Eerlikheid

“Ons is daarop gesteld om korrek op te tree, nie alleen voor die Here nie, maar ook voor die mense.”

Selfbeheersing is die vermoë om jouself (met spesifieke verwysing na jou emosies en begeertes) te beheer, verál in moeilike omstandighede. Wanneer dinge goed of normaal gaan, is selfbeheersing mos nie regtig eintlik ooit nodig nie, of hoe? Dit is wanneer dinge begin verander, dat dit meer relevant raak.

‘n Paar weke gelede, na ‘n besoek aan die dokter vir my gewone “check up“, noem die dokter dat hy bekommerd is oor my bloeddruk.  Dit is hoër as gewoonlik en daar moet “dadelik” iets aan gedoen word. Ek was verbaas oor dié nuus.  Ek was my lewe lank nog altyd baie gesond en my bloeddruk was nog nooit ‘n problem nie.  Wat het dan nou skielik skeefgeloop?

Die dokter het voorgestel dat ek voortaan begin om sout te vermy.  Dit is nou nie juis iets wat ek graag wóú hoor nie want ek baie lief is daarvoor en dat ek graag sout oor my kos gooi.  Maar, as dit moet dan moet dit seker.  Ek het maar net diep gesug en toe ingestem. Eintlik is ek baie trots op myself.  Dit is nou al drie weke date k sout vermy.  Ten spyte daarvan dat dit baie moeilik was en ek groot selfbeheersing aan die dag moes lê het ek nog nie weer daarvan gebruik nie.  Elke keer wanneer ek aansit vir ete, kiés ek om korrek op te tree en te doen wat my dokter en (baie belangrik) my gesin van my verwag.

Iemand hou my met groot oë dop. My dogtertjie (11) het my daaroor uitgevra en ek het haar vertel wat met ‘n mens kan gebeur as jou bloeddruk buite beheer raak.  Sederdien het sy dit haar persoonlike doel gemaak om te verseker dat haar Pappa van die soutpotte af wegbly.  Ek wil my doodlag wanneer ek net voorgee ek gaan sout oor my kos gooi!  Sy gryp dit letterlik uit my hand en skel my vreeslik.  Sy neem dit (die sout) dan en gaan sit dit terug in die koskas waar dit hoort.

Daar is talle voorbeelde wat ek vandag kan noem van dinge in die lewe wat ons liefs (vir ons eie beswil) moet vermy.  Dinge wat regtig sleg is vir ons en wat die potensiaal het om ons lewens te verwoes en jy kan dit net deur selfbeheersing vermy.  Om korrek op te tree en om jouself te beheer kom ook nie vanself nie.  Dit verg ‘n keuse wat nét jy kan maak.  Dit verg telkes ook hulp.  Jy hoef dit verseker nie alleen te doen nie.  Vra iemand wat vir jou omgee om jou by te staan en jou reg te help. En wanneer dit nodig is, om jou soms selfs uit te skel soos my dogtertjie met mý maak.

Sterkte!